fbpx

Kusy i nie tylko

by Aleksandra

Koniec lutego zdominowała informacja, która poruszyła całym artystycznym światem. Paweł Królikowski zmarł w wieku 58 lat w jednym z warszawskich szpitali, podczas rekonwalescencji po usunięciu tętniaka. 

Ceniony polski aktor, uwielbiany przez widzów między innymi jako Kusy z serialu Ranczo, zmarł w wieku 27 lutego 2020 roku w wieku 58 lat po ciężkiej chorobie. W swojej blisko 40 – letniej karierze dał się poznać szerszej publiczności aktor filmowy, telewizyjny, teatralny i dubbingowy, prezenter i realizator telewizyjny oraz prezes Związku Artystów Scen Polskich. Pogrzeb już kultowego Kusego ma odbyć się 5 marca 2020 roku na warszawskich Powązkach.

Filmografia Pawła Królikowskiego:

1983 Dzień kolibra Ryszard Rydzewski chuligan
1987 Pantarej Krzysztof Sowiński Rysiek Sędzimirski “Pantarej”
1987 Opowieść Harleya Wiesław Helak muzyk
1987 Ludożerca Łukasz Wylężałek Helmut
1988 Niezwykła podróż Baltazara Kobera Wojciech Jerzy Has kleryk
1989 Powrót wabiszczura Zbigniew Rebzda “turysta”
1990 Zakład Teresa Kotlarczyk Tomek Koziel
1990 Kramarz Andrzej Barański młody kramarz
1993 Magneto Jan Jakub Kolski Edzik
1994 Cudowne miejsce Jan Jakub Kolski milicjant Jancio
2000 Wyrok na Franciszka Kłosa Andrzej Wajda ksiądz
2001 Blok.pl Marek Bukowski Arkadiusz Kowalski
2003 Lichter Hans-Christian Schmid Czesław
2003 Ciało Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz mężczyzna z Sopotu
2004 Trzeci Jan Hryniak policjant
2004 Teraz ja Anna Jadowska Mirek
2004 Długi weekend Robert Gliński kierowca “Randki w ciemno”
2006 Wszyscy jesteśmy Chrystusami Marek Koterski kolega Adasia z “Jutrzenki” w młodości
2006 S@motność w sieci Witold Adamek barman
2007 Ranczo Wilkowyje Wojciech Adamczyk Kusy
2007 Dlaczego nie! Ryszard Zatorski ojciec Małgosi
2009 Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz Adam Dobrzycki Janek, pracownik warsztatu Piotra
2009 Hel Kinga Dębska Piotr
2010 Trzy minuty. 21:37 Maciej Ślesicki ojciec chłopaka
2010 Cisza Sławomir Pstrong Robert
2010 Dancing for you Roland Rowiński Alex
2011 Ki Leszek Dawid szef
2012 Bez wstydu Filip Marczewski poseł
2013 Mazurek Julia Kolberger Stefan, były mąż Urszuli
2013 Gabriel Mikołaj Haremski Raszyński
2015 Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy Janusz Majewski Zagaj, członek bandu
2016 Pitbull. Nowe porządki Patryk Vega Igor Rosłoń, szef agencji detektywistycznej “Niebiescy”
2019 Sługi wojny Mariusz Gawryś pułkownik Zbigniew Dolecki
2019 My Name is Sara Steven Oritt Iwan
Rok Tytuł Reżyser Rola
1996 Maszyna zmian. Nowe przygody Andrzej Maleszka redaktor (odc. 4)
2002 Samo życie różni Fajkowski, trener boksu w Klubie Sportowym “Sparta”
2003 Kasia i Tomek Jurek Bogajewicz lekarz (Seria III/odc. 31)
2003–2005 Defekt Maciej Dutkiewicz policyjny informatyk (Seria II)
2004 Kryminalni różni właściciel kafejki internetowej (odc. 8)
2004 Czwarta władza Witold Adamek Leszek Kwieciński, dziennikarz “Zbliżeń”
2005–2006, 2010, 2013 Na dobre i na złe różni profesor Sławomir Starzyński
2005–2006 Tango z aniołem Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz poseł Roman Barczyk
2006 S@motność w sieci Witold Adamek barman
2006–2009, 2011–2016 Ranczo Wojciech Adamczyk Jakub „Kusy” Sokołowski
2006 Królowie śródmieścia Anna Jadowska, Maciej Migas, Bartosz Konopka menadżer (odc. 1 i 2)
2006 Fałszerze – powrót Sfory Wojciech Wójcik Polk
2006–2007 Pogoda na piątek Ryszard Brylski, Mariusz Palej terapeuta Przemek Górski (Seria I)
2007–2008 Pitbull różni komisarz Igor Rosłoń
2007 Odwróceni różni Janusz Ber “Beria”
2007 Kryminalni różni Jerzy Kokiński “Kokino”, szef agencji (odc. 79)
2007 Ja wam pokażę! Denis Delic redaktor naczelny
2007 Hela w opałach Andrzej Kostenko, Magda Targosz, Patrick Yoka Michał Jastrzębski, kręgarz w przychodni (odc. 32 i 35)
2007 Ekipa Agnieszka Holland, Magdalena Łazarkiewicz,Kasia Adamik interesant (odc. 12)
2009 Przystań Filip Zylber policjant Michał Potrzebny
2010 M jak miłość różni ksiądz Maciej Olszewski
2011 Szpilki na Giewoncie Robert Wichrowski, Filip Zylber Michał Skorupa, brat Jędrka
2011 Ojciec Mateusz różni Leszek Zadurski, ojciec Wojtka (odc. 81)
2011 Instynkt Patryk Vega komendant Jan Rogoż
2012 Hotel 52 Michał Kwieciński, Grzegorz Kuczeriszka Ryszard Wojan (odc. 63)
2013–2014 To nie koniec świata Łukasz Jaworski burmistrz Władysław Pietrzyk
2013–2014 Przyjaciółki Grzegorz Kuczeriszka alkoholik Krzysztof
2013 Ojciec Mateusz różni Balcer (odc. 119)
2013–2014 Wrzuć na luuuz Małgorzata Kosturkiewicz Wojtek
2016 Kaprys Losu Piotr Trzaskalski Makowski, uczestnik terapii par prowadzonej przez psycholog Zuzannę Zawadę
2016 Belfer Łukasz Palkowski, Krzysztof Łukaszewicz,Maciej Bochniak komendant Sławomir Słota
2017, 2019 Ojciec Mateusz różni Paweł Winkler (odc. 229 i 286)
2017 Druga szansa Michał Gazda, Łukasz Kośmicki Dariusz Zubek, brat Zeita
2017 Sługi wojny Mariusz Gawryś pułkownik Zbigniew Dolecki (odc. 2 i 3)
2020 W rytmie serca różni Bogusław Horosiewicz, właściciel firmy “Horosiewicz i Syn Ramy do luster i obrazów” (odc. 64 i 65)

 

zdjęcie: Stach leszczyński/PAP

źr.: Filmweb/Wikipedia

You may also like

Leave a Comment